Men kan niet spreken van een optimale zithouding Elke houding die men lang aanhoudt geeft op den duur problemen. Zelfs als men zit moet men regelmatig van houding wisselen om problemen te voorkomen. Zitten moet een actief proces zijn. Hiervoor moet een stoel natuurlijk wel geschikt zijn. Een goede stoel nodigt uit tot houdingsverandering terwijl het lichaam goed ondersteunt blijft.

Een goede ondersteuning krijgt men alleen in een passende stoel. Maar mensen zijn "helaas" niet standaard. Door de toenemende lichaamslengte van Nederlanders worden de verschillen in lichaamslengte ook steeds groter. Daarnaast heeft natuurlijk iedereen een andere lichaamsbouw. Het is dus belangrijk dat de stoel past bij uw lichaamslengte en lichaamsbouw om een gezonde, maar natuurlijk ook een comfortabele zit te garanderen.

Zitten en liggen zijn belangrijke risicofactoren voor het krijgen van rug- en nekklachten. Onderzoek geeft aan dat bij mensen met rugklachten deze voor 85 % worden veroorzaakt door verkeerd zitten. Dit geeft aan hoe belangrijk een goede zithouding is. 80% van de Nederlanders heeft wel eens rugklachten en 20% heeft regelmatig rugklachten. Bij senioren ligt dit aantal nog hoger.

Natuurlijk wilt u niet alleen gezond zitten maar speelt ontspanning en comfort ook een grote rol bij het zitten. Als mensen willen ontspannen gaan ze vaak onderuitzitten of -hangen in een stoel of op de bank. In deze houding wordt de rug niet goed ondersteunt en ontstaat er een hoge belasting van de rug. De hiermee gepaard gaande hoge spierspanning zorgt zeker niet voor rust en ontspanning.

Veel fauteuils zijn tegenwoordig te krijgen met een kantelverstelling en een verstelling naar een ligpositie. Bij deze stoelen kan men van houding veranderen terwijl het lichaam optimaal ondersteunt blijft.

Als het opstaan moeilijker wordt kunnen veel stoelen ook voorzien worden van een sta-op mechanisme. Hierdoor kunt u eenvoudig opstaan terwijl de stoel in zitpositie toch de juiste hoogte heeft. Dit bevordert natuurlijk ook het meer bewegen.

De zithouding moet aan een aantal voorwaarden voldoen om te zorgen voor een comfortabele en gezonde zithouding. Deze punten worden tijdens het aanmeten en/of uitproberen uitvoerig gecontroleerd. Op deze manier weet u zeker dat u een passende fauteuil aanschaft. Door haar voltooide opleiding binnenhuisarchitectuur kan zij ook adviseren op het gebied van kleur, materiaal en indeling. U wilt per slot van rekening ook een mooi en persoonlijk interieur.

Wilt u nog meer weten over goed zitten ga dan naar de volgende pagina. Weet u genoeg dan kunt u via de buttons "nieuwe fauteuils" of " gebruikte fauteuils" een deel van onze collectie bekijken. 

Interieur Nu & Morgen     -    Wouterus van der Doelenstraat 19, 5221 JA, Den Bosch   -   Tel.: 073-6312013     -     Email: interieur@nuenmorgen.nl 
De optimale zithouding